10 gouden tips voor een perfect glas bier

1.

Voor een optimaal bierglas...
Zorg ervoor dat de spoelbak en -borstels schoon en niet versleten zijn. Vul de spoelbak met koud water en voeg een gedoseerde hoeveelheid bierglazen reinigingsmiddel toe. (puroglass of becharein, zeker geen dreft of smaak- en geurhoudende detergenten gebruiken). Laat via de onderspoelkraan continu vers, koud water in de spoelbak stromen.

2.

Zorg voor een schone bierkelder.
Op deze wijze kunnen er geen bacteriën, gisten en schimmels migreren in het biersysteem. Aanbevolen wordt om voor het aanslaan van het vat de aansluiting schoon te maken. Microben worden zo verwijderd, wat de kans op troebel en zuur bier verkleint.

3.

Zorg dat de condensor van uw bierkoeler schoon is.
Een vuile condensor geeft een langere koelcapaciteit en maakt de energienota nodeloos hoog. Schoonmaken kan al met een wekelijkse stofzuigbeurt of gewoon met een harde borstel.

4.

Gebruik de spoelbak alleen voor bierglazen.
Draag zorg voor een schone spoelbak met spoelmiddel dat smaak- en reukloos is. Spoel met koud water na voordat met tappen wordt begonnen. Een koud en schoon glas garandeert een stabielere schuimkraag.

5.

Controleer de datum voordat een vat bier wordt aangesloten.
Verwijder pas daarna de plastic dop van het biervat. Maak eerst de koppeling schoon met een borstel en water. Plaats de koppeling op het vat. Open nu het koolzuurkraantje, waardoor koolzuur in het vat stroomt.  Open tenslotte het bierkraantje op de vatkoppeling.

6.

Reinig de glasbeschermer dagelijks.
De zogenaamde glasbeschermer aan de kraantuit (een rubberen ringetje) kan een bron van vervuiling zijn als deze niet dagelijks wordt gereinigd. Bierresten aan het ringetje kunnen al een paar uur nadat is gestopt met tappen een ernstige bacteriële vervuiling veroorzaken.

7.

Reinig meerdere malen per dag  uw verlek.
Bierresten in combinatie met een hoge omgevingstemperatuur zijn vaak de oorzaak van bacteriologische vervuling.  Tevens komen de zogeheten biervliegjes er graag op af. Gebruik voor de schoonmaak geen chloorhoudende producten, die tasten het RVS aan.

8.

Sla de biervaten aan volgens het first in - first out principe.
De vaten die het eerst zijn geleverd, kunnen het beste ook het eerst worden gebruikt. Een vat moet 48 uur rusten na vervoer. Pas daarna zijn de kwaliteit van het bier en het koolzuurgehalte weer optimaal. Bovendien krijgt het bier dan de gelegenheid om de omgevingstemperatuur aan te nemen.

9. 

Geen bier en schuim in de leidingen laten.
Laat een bierleiding die een tijdje niet wordt gebruikt niet vol staan met bier en schuim. Schuimresten verharden en zorgen voor ruwe oppervlaktes in de leiding. Op die gedeeltes gedijen bacteriën en schimmels uitstekend. Als een leiding langere tijd niet wordt gebruikt, spoel deze dan schoon met water en blaas haar droog met koolzuur. Zo blijft het biersysteem in goede conditie.

10.

Schuim pils direct af, wanneer het nog in het glas omhoog komt.
Het wordt ook wel levend afschuimen genoemd. Gebruik een scherpe afschuimer, die in vers water staat. Zo worden alleen grove schuimbellen verwijderd en komt er een dunnen waterfilm op het schuim waardoor de schuimkraag steviger is.